فروشگاه

فهرست مطالب

عوامل کمبود روی در کشاورزی

کمبود روی

عوامل کمبود روی در کشاورزی

مدت زمان مطالعه : حدود 6 دقیقه 

گرداورنده : واحد تحقیق و توسعه سازمان تامین نهاده

کمبود روی عنصر در خاک های قلیایی دارای آهک و میزان پایین مواد آلی شایع است و متاسفانه اکثر خاک های کشور ایران از کمبود روی رنج می برند. کمبود این عنصر بیشتر در خاکهای شنی، آهکی و قلیایی به علت pH بالای خاک مشاهده میشود. عنصر روی در فعال سازی تعداد زیادی از آنزیم گیاهی نقش اساسی دارد که یا مستقیما در ساختمان آن ها شرکت دارد و یا آنکه برای فعال سازی آنزیم های گیاه مورد نیاز است، روی در سنتز اسید های نوکلئیک ، سوخت ساز اکسین ، انجام صحیح فعالیت آنزیمی و در نتیجه افزایش و بهبود کیفیت محصول  دارای نقش اساسی و در جوانه زنی و حفظ جوانه های بهاره و در نتیجه بهبود کمی و کیفی محصول اثر چشمگیری دارد.

 

کود روی مناسب برای کلیه محصولات باغی و زراعی- قابل استفاده از محیط های قلیایی و اسیدی رفع کننده کوچکی برگها، نازکی ساقه ها، کوتاه قدی گیاه، کمک به جلوگیری از سرمازدگی، افزایش عملکرد و باردهی گیاه می باشد.

چه عواملی باعث کمبود روی در خاک می شوند؟

کمبود روی بیش از همه در مناطقی که گیاهان در معرض شدید نور خورشید هستند و یا نیاز زیادی به این عنصر دارند و همچنین در خاک هایی که روی متحرک در آنجا بعلت افزایش pH کاهش حاصل نموده و نیز بعلت خارج شدن این عنصر از مزرعه توسط برداشت مقدار زیادی محصول پیش می آید .

  • فقیر بودن خاک از کانی های حامل روی
  • کمبود رویوجود PH قلیایی و زیادی کربنات کلسیم
  • حضور بی کربنات فراوان در آب های آبیاری
  • مرده بودن خاک (خاک فاقد باکتری ها و مواد آلی)
  • زیادی فسفر و ازت در خاک
  • عدم رواج مصرف کود های محتوی روی

 

 

 

 

 

علائم کمبود روی در گیاهان

کمبود روی لکه های قهوه ای روشن یا قهوه ای مایل به قرمز در سطح برگ ها ایجاد میکند که منجر به بروز کلروز در برگ ها و کاهش طول گیاه می شود. این علائم ابتدا در برگ های جوان تر و سپس در برگ های مسن تر دیده می شد و بسته به نوع خاک ، رقم و مرحله رشد گیاه ، متفاوت می باشد. لکه های روشن بتدریج گسترده تر و روشن تر می شوند. علائم کمبود روی شامل ایجاد رگه های روشن بتدریج گسترده تر و روشن تر می شوند. علائم کمبود روی شامل ایجاد رگه های کمرنگ بین رگبرگ های میانی در غلات ، کوچک شدن برگ ها ، توقف رشد و کاهش عملکرد و کیفیت محصول می باشد. در مرکبات برگ ها ابلق می شوند.

کودهای حاوی ریز مغزی روی

از رایج ترین کودهای روی ، می توان سولفات روی با خلوص %۲۳ و اکسید روی %۷۸ را نام برد . البته می توان ا زمواد دیگری مثل فسفات روی با خلوص %۵۰ و سولفید روی %۶۷ و کلات روی با خلوص %۹ تا ۱۴% نام برد .

 زمان و مقدار مصرف کود روی

این کود به روش جایگذاری عمقی یعنی روش چالکود و نواری و همین طور محلول پاشی قابل استفاده است. در خاک های سبک نیز می توان از این کود توسط آبیاری استفاده کرد. اما تحت این شرایط بازیافت آن محدودتر خواهد شد. محلول پاشی کود به صورت ۵ در ۱۰۰۰ اگر به همراه اوره و اسید بوریک در پاییز و اویل بهار قبل از باز شدن شکوفه ها انجام شود در شکل گیری و افزایش میوه دهی بسیار موثر است.

نحوه استفاده از کود روی

درختان:

از این کود می توان برای کود دهی درختان در قسمت میانی سایه انداز درخت به همراه کود حیوانی و گوگرد استفاده کرد. میزان مصرف کود در هر درخت بارور حدود 1۰۰ تا ۲۰۰۰ گرم می باشد.

 نباتات زراعی :

کود به میزان ۶۰ تا ۸۰ کیلوگرم در هکتار در زیر خاک مورد استفاده قرار می گیرد. این کود باید هنگام تهیه بستر بذر نباتات به همراه سایر کودهای زمستانه مصرف شود.

 روش محلول پاشی :

روش محلول پاشی این کود به نسبت ۳ تا ۵ در هزار در درختان میوه و به نسبت ۳ تا ۴ در هزار در محصولات زراعی می باشد.

این کودها می توانند به صورت مصرف خاکی ( اختلاط با خاک درموقع کشت ) و یا محلول پاشی به میزان ۲ در هزار ( در مورد سولفات ها و کلات های محلول روی) روی برگ ها مصرف شوند .
دادن ترکیبات مختلف روی به خاک رایج ترین راه رفع کمبود های این عنصر است . برگپاشی ترکیبات روی در محلول های آبی نیز موفقیت آمیز بوده است گرچه این روش را به طور کلی باید موقتی و برای موارد حاد درنظر گرفت . تیمار بذر با ترکیبات روی نیز با موفقیت محدودی مورد تحقیق قرارگرفته است .
بطور کلی برای تولید ۵/۱ تا ۲ تن محصول دانه گندم درهر هکتار مصرف ۱۰kg  روی از منبع سولفات روی به همراه سایر کودهای ازته و فسفره به صورت خاکی در موقع کشت و در شروع فصل زراعی توصیه می شود .

 

تاثیرات کود روی بر روی گیاهان و درختان

  • جذب بالا روی از خاک بوسیله سیستم ریشه ای قوی تر با قطر ریشه ای کمتر.
  • انتقال بهتر روی از ریشه به قسمت هوایی.
  • الگوی متفاوت توزیع و ذخیره روی درون سلول ها و ارگان های مختلف.
  • افزایش تولید و آزاد سازی phytosiderophore یا ماده ای که از ریشه گونه های گرامینه (شامل گراس های وحشی) در خاک های آهکی دچار کمبود روی آزاد شده و باعث پویایی آهن و روی در این خاک ها می شود.

 

مقدار مصرف کود روی در درختان میوه ، برنج و گندم

نوع محصول در هکتار آبیاری
لیتر در هکتار
محلول پاشی
لیتر در ۱۰۰۰ لیتر آب در هکتار
زمان مصرف
درختان میوه و مرکبات ۴-۸ ۲/۵-۳/۵ قبل از شکوفه دهی آغاز تشکیل میوه پس از برداشت محصول
پسته ۴-۸ ۲/۵-۳/۵ قبل از شکوفه دهی آغاز تشکیل میوه پس از برداشت محصول
انگور ۴-۸ ۲/۵-۳/۵ قبل از شکوفه دهی آغاز تشکیل میوه پس از برداشت محصول
غلات و برنج ۳-۵ ۲ در حین رشد رویشی ابتدای رشد زایشی
گیاهان غده ای ۳-۵ ۲ در حین رشد رویشی ابتدای رشد زایشی
حبوبات (نخود-لوبیا) ۳-۵ ۲ در حین رشد رویشی ابتدای رشد زایشی
صیفی جات ۳-۵ ۲ در حین رشد رویشی ابتدای رشد زایشی

 

احتیاط و هشدار کود روی :
  1. بهترین زمان استفاده صبح زود یا نزدیک غروب است.
  2. مقادیر توصیه شده کمتر برای گیاهان جوان و مقادیر بیشتر برای گیاهان مسن تر و بزرگتر.
  3. ظرف محلول در مکان خشک و خنک و هنگام کار از ماسک دستکش و عینک محافظ استفاده شود.
  4. مصرف کود سولفات روی به صورت ۱ تا ۲ سال در میان استفاده شود .
  5. استفاده از کود سولفات روی با کود آلی ر محدوده فعالیت ریشه باعث افزایش عملکرد کود سولفات روی می شود.
برای خرید این محصول از سازمان تامین نهاده ایران می توانید با کارشناسان ما برای نحوه استفاده درست از محصول مشاوره بگیرید فقط کافیست از اینجا ارتباط برقرار کنید یا به سایت تامین نهاده ایران به ادرس taminnahade.com مراجعه نمایید.