فروشگاه

فهرست مطالب

چه کودی برای زعفران استفاده کنیم؟

روش کوددهی زعفران بصورت اصولی

با کیفیت ترین کود برای زعفران

مدت زمان مطالعه : حدود 1 دقیقه 

گرداورنده : واحد تحقیق و توسعه سازمان تامین نهاده

زعفران گیاهی با خصوصیات منحصر به فرد است. کل تولید جهانی این ادویه با ارزش ۲۲۰ تن تخمین زده شده که ۹۰ درصد در ایران و ۹۸ درصد از آن متعلق به استان خراسان است. سطح كل هكتار زعفران در ايران ۵۰ هزار هكتار برآورد می‌شود. روند رو به رشد در سطح زمین‌های زیربنایی از سال ۱۹۸۸-۲۰۰۱ با ۳,۹ درصد افزایش در سطح زیر کشت با میانگین ۲۲.۴ درصد سرعت افزایش مشاهده شده است. متوسط رشد زعفران در ایران در مدت زمان ۲۵ سال ۴.۷ کیلوگرم در هکتار گزارش شده است.

از آنجا که زعفران یک محصول چند ساله است ، با کودهای آلی سازگار شده و از این رو کود حیوانی در این زمینه نقش مهمی دارد. ۴۰ تا ۸۰ درصد رشد زعفران به کود و املاح و ۱ تا ۱۰ درصد به در دسترس بودن آب بستگی دارد. معیارهای شیمیایی خاک از قبیل کودهای آلی ، فسفر موجود ، نیتروژن معدنی و پتاسیم قابل تعویض و نسبت C / N مهم‌ترین عوامل مؤثر بر عملکرد زعفران هستند.

زعفران
با کیفیت ترین کود برای زعفران

 میانگین استفاده از کود در ۵ منطقه اصلی تولید زعفران در خراسان جنوبی ، ۱۹ درصد است. مقدار کود حیوانی مورد استفاده برای زعفران در ایران ۲۰ تا ۸۰ تن در هکتار متفاوت است.

کودهاي شيميايي و آلي شامل نيتروژن ، پتاسيم ، کود گاو ، کود گوسفند و کود مرغ هستند. مقدار استفاده از آنها ۵۰ و ۳۰ کيلوگرم در هکتار و مقدار کود آلی شامل کود گاو ، گوسفند و مرغ به ترتیب ۱۲، ۸ و ۴ تن در هکتار است. بیشترین رشد زعفران با کود گاو (۰,۰۹ گرم در مترمربع) به دست می‌آید. کودهای دامی در افزایش رشد گیاه نسبت به کودهای شیمیایی مؤثر هستند. کود مناسب برای زعفران کود حیوانی است زیرا کود حیوانی از نظر رویش و رشد گل در گیاه زعفران بهتر عمل کرده‌اند. اگرچه تأثیر کود حیوانی در سالهای پس از کاشت ظاهر می‌شود اما اثرات ظاهری مثبت آن نیز در سالهای بعد مشاهده می‌شود. کود افزایش گلدهی زعفران کودهای مختلفی هستند که تأثیر خوبی می‌گذارند. اثر کود دامی به افزایش معیارهای بدنی خاک از جمله هوادهی بهتر ، ظرفیت بهتر نگه داشتن آب و تعادل مناسب بین مواد مغذی موجود در محلول خاک و بهبود تبادل مواد مغذی بین خاک بستگی دارد.

 

 

انواع کود مناسب برای زعفران

کودهای شیمیایی
مواد مغذی اصلی (نیتروژن ، فسفر و پتاسیم و عناصر مهم ثانویه) مورد نیاز گیاهان را تأمین می‌کنند. محصولات مبتنی بر نیتروژن بزرگ‌ترین گروه کود را تشکیل می‌دهند و پس از آن کودهای مبتنی بر فسفر و پتاسیم قرار می‌گیرند. کودها به ترتیب بر اساس یک ماده مغذی اصلی یا دو یا چند ماده مغذی به صورت مستقیم و مرکب موجود هستند. کودهای مستقیم اکثریت (۷۸٪) از کل کودهای موجود را تشکیل می‌دهند و غالباً بر اساس نیازهای یک محصول خاص تأمین می‌شوند. کودهای ترکیبی NPK مصرف باقیمانده را تشکیل می‌دهند و در دو نوع مجزای کودهای مخلوط و پیچیده وجود دارند. کودهای حیوانی و کودهای آلی هم وجود دارند اگر چه آنها از نظر ارزش غذایی متنوع هستند ، اما به طور کلی مواد مغذی و کربن آلی موجود در آنها بازیافت می‌شوند.

کودهای دامی حیوانات
طیف گسترده‌ای از منابع غذایی را با خصوصیات بدنی مختلف و مواد مغذی پوشش می‌دهند. علاوه بر این، محتوای مواد مغذی آنها در منطقه متفاوت است و به نوع دام و سیستم مدیریت مزرعه بستگی دارد. طیف گسترده‌ای از محصولات کوددهی می‌تواند به کشاورزان کمک کند تا شیوه ‌های کوددهی خود را با شرایط محیطی و مزارع خود تطبیق دهند. کودهای آلی در بازگشت کربن آلی  به خاک نقش دارند ، اما مواد مغذی آنها که مورد نیاز گیاه است ، وجود ندارد. بیولوژیک کننده‌ ها می‌توانند بازدهی استفاده از مواد مغذی را افزایش دهند اما در بیشتر موارد حاوی مواد مغذی نیستند.

ویژگی های کود حیوانی به شرح ذیل می باشد:

  1. تولید و سودآوری بالا در واحد سطح
  2. حفظ باروری طولانی مدت خاک
  3. افزایش عملکرد زعفران
  4. افزایش عملکرد گلدهی زعفران
  5. تقویت و رشد گیاه
  6. افزایش رشد گیاه

گزارش شده است كه استفاده از کود دامی در بین كشاورزان زعفران گسترده است. اما در خراسان جنوبی ۴۳٪ از آنها تا حدودی از کودهای شیمیایی استفاده می‌کنند. در تحقیقات مشخص شد که ۶۷٪ از تغییرات عملکرد به کودهای حیوانی و کودهای فسفر بستگی دارد. به طور کلی تأثیر کود حیوانی نسبت به کود شیمیایی بر عملکرد زعفران و رشد زعفران بیشتر است.

 

ویژگی کود پتاس برای زعفران

گیاه زعفرانی که به نظر خسته یا ناسالم می‌رسد ممکن است نیاز به پتاسیم داشته باشد. زرد شدن برگها می‌تواند مشکل اساسی ریشه را نشان دهد ، کود پتاس برای زعفران بسیار مفید است.

کود پتاس
کود پتاس برای زعفران

پتاسیم با تمام فواید آن یکی از مفیدترین مواد مغذی است که می‌‌توان در کودها  قرار داد. در کودهای N-P-K ، پتاسیم (K) ماده مغذی مسئول متابولیسم گیاهان است. این باعث می‌شود که بازدهی و رویش گیاه افزایش پیدا کند و به عنوان پشتیبانی از مواد مغذی ازت (N) و فسفر (P) عمل می‌کند. به طور خاص ، پتاسیم به گیاهان در حفظ آب کمک می‌کند ، تعادل داخلی کاتیون (یون مثبت) و آنیون (یون منفی) گیاهان را تنظیم می‌کند ، به این معنی که یون‌های مثبت و منفی در تعادل هستند و از سنتز پروتئین برای انرژی بخشیدن به گیاهان برای رشد سالم کمک می‌‌کند.

پتاسیم برای رشد ریشه در گیاهان نیز ضروری است ، با این حال ، فسفر هم به رشد ریشه کمک می‌کند. اگر گیاهان شما به رشد سیستم ریشه‌ای قوی ‌تری نیاز دارند ، باید فسفر و پتاسیم را با خاک مخلوط کنید. نمونه‌ای از کود مناسب برای رشد ریشه هیومیک میکس طلایی است. که می توانید از سایت تامین نهاده ایران تهیه کنید. همچنین سیستم‌های دفاعی گیاهان را تقویت می‌کند و باعث می‌شود آنها در برابر آفت مقاوم ‌تر شوند. به طور خاص ، پتاسیم دیواره‌های سلولی را ضخیم کرده و ساقه‌ها و ریشه‌ها را تقویت می‌کند تا گیاهان در برابر آفت مقاوم‌ تر شده و توانایی لازم برای رشد را داشته باشند. هنگامی‌که مقدار زیادی پتاسیم استفاده می‌کنید ، باید از ماده “ازت” نیز استفاده کنید تا از رشد علف‌ های هرز جلوگیری کند.
قبل از این که خاک خود را با کود پتاس مخلوط کنید تا از مزایای آن بهره‌مند شوید ، مخلوط مناسب و درستی را تهیه کنید. کودهایی که فقط پتاسیم هستند با نام پتاس معرفی شده‌اند. با این وجود ، غالباً عاقلانه است که از کود هیومیک میکس طلایی استفاده کنید.

 

برای خرید این محصول از سازمان تامین نهاده ایران می توانید با کارشناسان ما برای نحوه استفاده درست از محصول مشاوره بگیرید فقط کافیست از اینجا ارتباط برقرار کنید یا به سایت تامین نهاده ایران به آدرس taminnahade.com مراجعه نمایید.