جلبک دریایی چیست؟
مدت زمان مطالعه : حدود 4 دقیقه
گرداورنده : واحد تحقیق و توسعه سازمان تامین نهاده
کود جلبک دریایی از مواد ارگانیک به وجود میآید و طیف گسترده ای از مواد غذایی با ارزش را برای مراحل مختلف رشد گیاهان تأمین نموده و در اختیار آنها قرار میدهد، این کود علاوه بر اینکه کاملاً ارگانیک است دارای یک منبع تولید تجدید پذیر و پایدار است و میتوان بدون آسیب رساندن به محیط زیست آن را از طبیعت برداشت نمود. این کود مزایای زیادی برای گیاهان مختلف دارد و یکی از بهترین کودهایی است که میتوان بر روی انواع گیاهان استفاده نمود و به نتایج بسیار چشمگیر دست یافت، با این حال تا کنون توجه لازم به این کود نشده و مصرف آن به وسیله کشاورزان بسیار ناچیز است.
در این مقاله با بیان برخی از مزایای استفاده از کودهای جلبک دریایی و تشریح نقش این کودها در بهبود کمی و کیفی محصولات کشاورزی، برخی از بهترین انواع کودهای جلبک دریایی را به شما معرفی نموده و توصیه میکنیم که حتماً از این کودها استفاده نمایید تا علاوه بر تولید محصولات سالم و ارگانیک، بتوانید به سوددهی مناسب دست یابید.
مزایای کود جلبک دریایی
جلبک دریایی دارای بیش از ۷۰ نوع ماده معدنی، ویتامین و آنزیم ارزشمند است که در ادامه تنها به تعداد انگشت شماری از مزایا و کاربردهای فراوان آن اشاره خواهیم نمود.
- استفاده از جلبک دریایی در زمان کاشت میتواند باعث افزایش جوانه زنی گیاهان شود.
- در صورتی که قلمهها را در محلول رقیق شده جلبک دریایی قرار دهید ریشه دهی آنها افزایش یافته و کشت قلمهها با موفقیت بیشتری مواجه خواهد شد.
-
مزایای جلبک دریایی استفاده از جلبک دریایی در مراتع باعث افزایش جذب مواد غذایی، میزان پروتئین و کیفیت نهایی محصول میشود.
- کود جلبک دریایی باعث افزایش جذب مواد غذایی از خاک شده و عملکرد محصول را بالا میبرد.
- در صورت استفاده از کود جلبک دریایی، مقاومت گیاهان در برابر سرما و یخ زدگی، بیماریها و شرایط پرتنش، افزایش خواهد یافت.
- جلبک دریایی با تقویت رشد گیاهان از هجوم آفات و بیماریها به گیاهان جلوگیری میکند.
- کودهای جلبک دریایی را میتوان با خیال راحت در باغهای ارگانیک استفاده نمود و این کودها قادرند بسیاری از عناصر ریز مغذی را به صورت کلاته (بلافاصله در دسترس) در اختیار گیاهان قرار دهند.
- کودهای جلبک دریایی (به ویژه به خاطر وجود آلژینات در جلبک دریایی)، تأثیر زیادی بر روی بهبود تهویه خاک دارند.
- آلژیناتها با فلزات موجود در خاک واکنش نشان داده و پلیمرهای طولانی و متقاطع میسازند. این پلیمرها تجزیه خاک را بهبود بخشیده و در هنگام خیس شدن متورم شده و رطوبت را برای مدت طولانی حفظ میکنند.
اثرات مثبت کود جلبک دریایی
مطالعات متعددی در دانشگاههای بزرگ سراسر جهان در مورد اثرات مثبت کود جلبک دریایی انجام شده است که برخی از یافتههای آنها عبارتاند از:
- بذرهای آغشته به عصاره جلبک دریایی با سرعت بیشتری جوانه میزنند و گیاهان حاصله دارای توده ریشه بزرگتر ، رشد قویتر و قدرت بقای بیشتری هستند ، همچنین خیساندن ریشه گیاه در عصاره جلبک دریایی، شوک پیوند را کاهش داده و رشد ریشه را تسریع میکند.
- بر اساس یافتههای محققان ، استفاده از جلبک دریایی باعث افزایش تعداد گل در شمعدانی ، افزایش قند در دانههای انگور ، افزایش تا ۴۰ درصدی عملکرد خیار و کاهش چشمگیر پوسیدگی و نرم شدن میوههای خیار میشود.
- نتایج تحقیقات تأثیر مثبت تیمارهای جلبک دریایی را بر روی عملکرد سیبزمینی ، ذرت شیرین ، فلفل ، گوجه فرنگی ، سیب ، توتفرنگی ، بامیه و پرتقال مورد تأیید قرار داده اند.
زمان مصرف کود جلبک دریایی
- اگر حدود ۱۰ روز قبل از برداشت میوهها و سبزیجات از جلبک دریایی استفاده شود، ماندگاری محصول برداشت شده به شکل قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
- اگر ۱ تا ۲ روز قبل از برداشت گلهای شاخه بریده، محلول عصاره جلبک دریایی بر روی آنها اسپری شود میتواند باعث افزایش ماندگاری گلها شود.
کود مایع جلبک دریایی چگونه تولید میشود؟
برای تهیه کود مایع جلبک دریایی، گونههای مختلف جلبک دریایی را شستشو داده، خشک نموده و آسیاب میکنند ، سپس مواد آسیاب شده مورد فرآوری قرار میگیرند و در نهایت کود مایع جلبک دریایی به دست میآید که میتوان از آن در محلول پاشی و یا مصرف خاکی استفاده نمود. برای تهیه کود جلبک دریایی از اسید و حلالهای سوزاننده استفاده نمیشود و محصول نهایی کاملاً ارگانیک و بدون ضرر است.
منشأ تأمین کودهای جلبک دریایی
جلبک ها معمولاً در دریاها و دریاچهها زندگی میکند و به ۳ دسته به رنگ های قهوه ای، قرمز و سبز هستند.

جلبک های سبز رنگ را بیشتر در عمقهای کم ، جلبکهای قرمز بیشتر در اعماق اقیانوسها و جلبکهای قهوه ای که بیشتر برای تهیه کود مورد استفاده قرار میگیرند را میتوان در محدوده محیط زیست دو نوع قبلی میتوان یافت.
بیشتر کودهای جلبک دریایی موجود در بازار از انواعی از جلبکهای دریایی غول پیکر که میتوانند به طول بیش از ۵۰ متر برسند، ساخته میشوند. محصولات فعال زیستی استخراج شده از جلبکهای دریایی در حال حاضر در تولید مواد غذایی، ساخت دارو، خوراک دام و همچنین به عنوان یک ماده اولیه در صنعت مورد استفاده قرار میگیرند. بیشتر محصولات تولیدی بر پایه جلبکهای دریایی، از جلبکهای قهوه ای (Phaeophyta)، با حدود ۲۰۰۰ گونه و به طور خاص از گونه Ascophyllum nodosum استخراج میشوند. استفاده از عصاره جلبک دریایی در کشاورزی به خاطر کاهش نیاز به مصرف کودهای شیمیایی و کمک به تولید محصولات ارگانیک ، دارای اهمیت بالایی است.
کودهای آلی جلبک دریایی حاوی عناصر کمیاب و با ارزشی مثل منیزیم ، فسفر ، پتاسیم ، روی ، مس ، آهن و نیتروژن هستند که میتوانند نقش مؤثری در رشد و نمو گیاهان داشته باشند. همچنین به خاطر وجود مقدار زیاد فیبر در ساختمان جلبکهای دریایی ، استفاده از کودهای ساخته شده با جلبکها میتواند نقش زیادی در بهبود خصوصیات فیزیکی ، بیولوژیکی و شیمیایی بستر کشت داشته و نتایجی مثل افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی خاک، افزایش توانایی حفظ آب و کنترل بهتر pH را به همراه داشته باشد.
بهترین روش مصرف کود جلبک دریایی
اگرچه بیشتر کشاورزان به طور معمول تغذیه گیاهان از طریق ریشه را ترجیح میدهند ولی بهترین روش برای استفاده از کود جلبک دریایی روش محلول پاشی است به طوری که به گفته محققان، کارایی این روش ۸ تا ۲۰ برابر بیشتر از استفاده خاکی است. زمانی که کود به صورت ذرات ریز بر روی گیاه اسپری میشود به سرعت جذب گیاه شده و از روز دوم پس از محلول پاشی گیاه از آن استفاده مینماید ، همچنین به نظر میرسد محلول پاشی جلبک دریایی بر روی برگها از حمله آفاتی مثل مگس سفید جلوگیری میکند.
غلظت مناسب مصرف کود جلبک دریایی بر اساس نیاز گیاه در شرایط مختلف
در مورد غلظت مصرف جلبک دریایی، آزادی عمل زیادی وجود دارد و شما میتوانید برای گیاهان مختلف از مقدار متفاوتی جلبک دریایی استفاده کنید به عنوان مثال برای چمنها در مقایسه با محصول اصلی میتوانید از محلول رقیقتری استفاده کنید.
برای خرید این محصول از سازمان تامین نهاده ایران می توانید با کارشناسان ما برای نحوه استفاده درست از محصول مشاوره بگیرید فقط کافیست از اینجا ارتباط برقرار کنید یا به سایت تامین نهاده ایران به ادرس taminnahade.com مراجعه نمایید.