آفات و بیماری های قارچ
آفات و بیماری های قارچ
مدت زمان مطالعه : حدود 3 دقیقه
گردآورنده : واحد تحقیق و توسعه سازمان تامین نهاده
آیا آفات و بیماری های قارچ را می شناسید ؟؟؟ آیا علائم آفات و بیماری های قارچ را می دانید !!!! آفات و بیماری های قارچ : بیماری های قارچ کلا” به دو گروه تقسیم می شوند : ۱- بیماری هایی که توسط عوامل زنده ایجاد می شوند. ۲- بیماری ها که در اثر اختلالات ژنتیکی و نامطلوب بودن شرایط محیطی موجود در سالن پرورش قارچ ظاهر می شود که بیماری های گروه اول نسبت به گروه دوم در اولویت هستند و معمولا” بخش عمده خسارت وارده به محصولات در اثر بیماری ها با عوامل زنده به وجود می آیند.
بیماری های قارچ کلا به دو گروه تقسیم می شوند :
۱- بیماری هایی که توسط عوامل زنده ایجاد می شوند.
۲- بیماری ها که در اثر اختلالات ژنتیکی و نامطلوب بودن شرایط محیطی موجود در سالن پرورش قارچ ظاهر می شود که بیماری های گروه اول نسبت به گروه دوم در اولویت هستند و معمولا” بخش عمده خسارت وارده به محصولات در اثر بیماری های با عوامل زنده به وجود می آیند.
بیماری هایی که در اثر عوامل زنده ایجاد می شوند :
۱- عوامل پاتوژنی مستقیم به قارچ حمله کرده و از آن به عنوان میزبان استفاده می کند
۲-عامل بیماری به طور غیر مستقیم خسارت وارد می کند ( بیماری های عامل رقیب )
عوامل انتقال بیماری ها و آفات درون سالن های پرورش قارچ :
۱- کارکنان سالن های کشت
۲- هوا
۳- مواد مورد استفاده در بستر های کشت
۴- اسپاون
۵- ابزار و تجهیزات مورد استفاده
مهمترین بیماری های قارچی
۱- بیماری جوش خشک یا Verticillium :
ظهور نقاط آبسوخته در روی کلاهک قارچ و تبدیل آن به لکه های قهوه ای مایل به خاکستری است ؛ چنانچه آلودگی در مراحل اولیه رشد قارچ صورت گیرد باعث بدشکلی کلاهک شده و بازار پسندی آن کاهش می یابد. در مراحل پیشرفته کلاهک پیچیده و بافت آن حالت چرمی به خود می گیرد .
منابع اصلی آلودگی را، بقایای کمپوست اطراف سالن ها و اسپور موجود در فضای سالن تشکیل می دهد. اندام های آلوده کننده قارچ انگل ممکن است ترشحات آب آبیاری روی کلاهک قارچ قرار گرفته و توسط حشرات و مگس ها به سایر نقاط بستر منتقل شود. رشد و نمو این بیماری در حرارت های بالاتر از oc۲۸ و تهویه نامناسب ، رطوبت نسبی بالا افزایش می یابد.
۲- بیماری دنبلان کاذب :
بیماری شایع قارچی است که به عنوان رقیب قارچ خوراکی به شمار می رود. میسلیوم قارچ به صورت توده پنبه ای شکل در سطح بستر قارچ توسعه می یابد. این توده به سرعت افزایش حجم یافته و به رنگ صورتی متمایل به قهوه ای در می آید و شکل اندامی چروکیده و رویشی شبیه به مغز گاو دارد
3- بیماری سفیدک یا تارعنکبوت:
میسلیوم قارچ به صورت پوشش رویش سفید رنگ ابریشمی روی سطح بستر خاک پوششی را فراگیرد و معمولا به اطراف گسترش می یابد و در مسیر حرکت خود تمامی اسپورها ، میسلیوم اهی قارچ خوراکی و اندام های باردهی قارچ را می پوشاند.
قارچ های خوراکی مورد حمله رنگ خود را از دست می دهند و حالت آبکی و نرم پیدا می کنند. در مرحله پیشرفته بیماری توده میسلیوم قارچ انگل به صورت توپ کروی شکل سطح بستر را دربر می گیرد.بیماری معمولا در کشت و صنعت هایی که پرورش قارچ دارند بیشتر خسارت می زنند.
عمده ترین منبع آلودگی این بیماری خاک پوششی است ؛ یکی از راه های جلوگیری از این بیماری استریل کردن یا ضدعفونی خاک پوششی با فرمالین است.
۴- بیماری حباب تر :
علائم مهم این بیماری روی قارچ خوراکی توسعه قارچ های مضمحل شده روی اندام باردهی می باشد که در ابتدا سفید و پنبه ای بوده و با گذشت زمان به صورت پنبه ای در می آید.
روش های جلوگیری از ورود آفات و بیماری ها
1- کارگران قارچ چین با کارگران مربوط به بخشهای بسترسازی تماس نداشته باشند.
2- قارچ چینها سطح بستر را بهخوبی زیر نظر دارند، آنها در صورت مشاهده آلودگیها، فورا اطلاع میدهند.
3- کارکنان بعد از کار در یک سالن، برای سالن بعدی دستکشهایشان را عوض میکنند.
4- کفش ها را قبل از ورود به قسمت پرورش، در حوضچه ای در نزدیک سالن های پرورش ضدعفونی می کنند.
5- در صورت مشاهده چند آلودگی، بیماری را با دستکش از محل برداشته داخل پلاستیک ریخته و از سالن دور میکنند.
روش های جلوگیری از ورود ویروس به سالن پرورش قارچ
- رعایت نکات بهداشتی مربوط به کارکنان و وسایل
- استفاده از امکانات مربوط به پاستوریزاسیون خاک پوششی
- استفاده از امکانات کوکات کردن سالن های پرورش